Overslaan en naar de inhoud gaan
Voetverzorging in de zomer

Zomervoeten

Onze voeten zitten van herfst tot lente opgesloten in (dikke) sokken en schoenen. En nu het mooi weer wordt, moeten ze schitteren in flipflops of sandalen. Wil je je voeten optimaal voorbereiden op de zomer? Met deze tips ben je alvast op de goede weg.


Eelt

Wrijving en druk veroorzaken eelt. De hielen en de bal van de voet zijn het kwetsbaarst. Dode huidcel­len (droge huid) verwijder je met een puimsteentje, eeltrasp of voetvijl van boven naar be­neden. Verwijder niet te veel huid, want dit kan pijnlijk zijn. Een scrub kan ook helpen om dode huidcellen te verwijderen. Sommige crèmes zorgen ervoor dat je minder snel eelt krijgt.

Langdurige eeltvorming kan resulteren in kloven. Je kan dit voorkomen door je voeten elke avond in te smeren met een vette voetcrème.

Grote of pijnlijke eeltplekken? Deze laat je best behandelen door een professional.


Zweetvoeten

Warmte en onvoldoende ventilatie kunnen voor onaangename geurtjes zorgen. Was je voeten dagelijks met lauw water en droog ze goed af. Draag ook dage­lijks propere (katoenen) sokken. Kies ventilerende schoenen en wissel ze af, zodat ze goed kunnen uitdrogen.


Droge huid

In de zomer kan de huid van je voeten vaak droog, ruw, schilferig en gevoe­lig zijn. Gebruik zeepvrije producten, droog je voeten na het wassen (of zwemmen) goed en breng een vochtinbrengen­de crème aan (ook tussen je tenen). Bescherm je voeten tegen de zon met zonnecrème of aangepast schoeisel.


Nagels

Lange nagels zorgen voor een hoger risico op infecties, omdat er vuil onder kan blijven zitten. Schuin knippen vergroot de kans op problemen, knip je teennagels daarom recht af. Knip niet te ver of te kort, want ook daardoor vergroot het risico op infecties. Knip enkel het witte gedeel­te van je nagel af. Werk de scherpe kantjes weg met een vijl. Je nagel­riemen kan je insmeren met een hand­crème (liefst met vitamine E).

Wil je na­gels met een kleurtje? De ideale lakbeurt bestaat uit 4 lagen: een ‘base coat’ (om verkleuren van de nagelplaat te voorko­men), 2 kleurlagen en een ‘top coat’ (om je lak te verstevigen). Las af en toe een nagellakvrije periode in, anders drogen je nagels uit.


Schoeisel

Open schoenen zorgen voor wrijving aan de hiel, waardoor je huid uitdroogt. Draag je slippers, dan spreid je je tenen, waardoor je meer kans loopt op hamer­tenen. Een stevige sandaal met een riem achteraan is niet altijd de meest modi­euze keuze, maar wel de beste voor je voeten. Hoge hakken vergroten je kans op hal­lux valgus, hamertenen, rugklachten … Houd ze voor speciale gelegenheden.

 

Problemen met je voeten?

Ga langs bij een Well2DAY-pedicure. Een pedicu­re knipt je nagels, verzorgt eelt, nagel- en huidaandoeningen (likdoorns, inge­groeide nagels, kloven …). De gespecialiseerde pedicure behandelt ook risicovoeten, bijvoorbeeld bij diabetes of reuma. Leden van Solidaris Antwerpen krijgen een korting.

Meer info