Verbindend communiceren in je relatie
Elke ouder heeft weleens het gevoel dat hij of zij er alleen voor staat. Dit kan leiden tot spanningen en frustraties binnen de relatie. Gelukkig biedt verbindende communicatie een oplossing om deze uitdagingen aan te pakken en een harmonieuze opvoedingsomgeving te creëren, waarin beide ouders zich gehoord en begrepen voelen.
We leggen het graag uit aan de hand van een praktisch voorbeeld. Sarah heeft het gevoel dat ze te veel verantwoordelijkheid draagt in de opvoeding van hun kinderen. In plaats van haar partner Tom te confronteren met frustratie en verwijten, kan Sarah de principes van verbindende communicatie gebruiken om een open en constructief gesprek te voeren.
-
Observeren zonder oordeel: Sarah begint met het observeren van haar eigen gevoelens en die van Tom zonder meteen te oordelen. Ze merkt op dat ze zich overbelast voelt met de dagelijkse opvoedingstaken en dat Tom minder betrokken lijkt te zijn dan ze zou willen. Ze spreekt hem hierover aan: "De laatste tijd merk ik op dat ik veel van de opvoedingstaken op me neem zonder dat we er samen over praten."
-
Erkennen van gevoelens: Sarah erkent haar gevoelens en het verlangen naar meer betrokkenheid van Tom in de opvoeding: "Ik voel me soms overbelast en ik denk dat ik behoefte heb aan wat meer hulp en samenwerking." Ze begrijpt ook dat Tom misschien andere zorgen of verantwoordelijkheden heeft die zijn betrokkenheid beïnvloeden.
-
Benoemen van behoeften: door te begrijpen dat gevoelens voortkomen uit onvervulde behoeften, kan Sarah communiceren over haar behoefte aan gelijkwaardige betrokkenheid en ondersteuning van Tom in de opvoedingstaken. Tegelijkertijd kan ze openstaan voor het begrijpen van de behoeften die Tom heeft. "Ik denk dat we beide behoefte hebben aan een eerlijke verdeling van de opvoedingstaken en aan meer samenwerking in het ouderschap."
-
Empathie tonen en verbindende taal gebruiken: Sarah toont empathie door Tom te benaderen met verbindende taal. Ze kan zeggen: "Ik begrijp dat we allebei veel verantwoordelijkheden hebben, maar ik voel me soms overweldigd door de opvoedingstaken. Kunnen we samen kijken hoe we dit beter kunnen verdelen?"
-
Samen oplossingen vinden: Het gesprek evolueert naar het zoeken naar gezamenlijke oplossingen die tegemoetkomen aan de behoeften van beide ouders. "Laten we een moment plannen om te praten over hoe we de opvoedingstaken kunnen verdelen en hoe we elkaar kunnen ondersteunen in het ouderschap." Dit kan door een schema te maken voor de opvoedingstaken of door te beslissen over specifieke gebieden waarin Tom meer betrokken kan zijn.
Door verbindende communicatie toe te passen, kunnen Sarah en Tom de spanningen verminderen en een sterker partnerschap ontwikkelen als ouders. Het gaat erom dat beide ouders zich gehoord, begrepen en ondersteund voelen in de uitdagende, maar belonende reis van het ouderschap.
Training verbindende communicatie
Wil je op een andere manier leren communiceren, waarbij je zowel oog hebt voor je eigen behoeften als voor die van de anderen? We organiseren trainingen in onze Well2DAY-centra.