Overslaan en naar de inhoud gaan
Gezonde picknick en barbecue

Tips om gezond te genieten van de zomer

Een gezellige barbecue met vrienden, een verfrissende cocktail op een terrasje, een deugddoend ijsje … Tijdens de zomer is het moeilijk om gezond te eten. Of toch niet? Onze diëtiste Laure Brandon geeft je makkelijke tips om gezond en lekker te eten tijdens de zomer.
 

Brood

Kies voor donkere broodsoorten, die meer vezels bevatten en beter verzadigen.
Een gezond aperitiefje? Beleg dunne stukjes stokbrood met een schijfje tomaat, Provençaalse kruiden, wat geperste knoflook en een druppel olijfolie. Even onder de grill en klaar!
 

Aardappelen

Leg een aardappel in de schil op de barbecue en vul hem daarna met een beetje light kruidenkaas in plaats van lookboter. Of maak een kleurrijk slaatje van afgekoelde volkorenpasta of zilvervliesrijst met driekleurige paprikablokjes en een lepeltje olie. Aardappelen bevatten minder calorieën dan rijst en pasta, dus zijn ze een gezonde keuze.
 

Vlees(vervangers)

Kies voor mager en onbewerkt vlees zoals rund, kalf, kipfilet of een brochette. Beperk marinades tot een minimum. Als je van variatie houdt, neem dan kleine hapjes van verschillende items. Probeer ook eens gegrilde vis zoals sardientjes of vervang vlees door een feta- of halloumibrochette.

Kies je voor vleesvervangers? Ze zijn een prima alternatief als je minder vlees wil eten. Ze kunnen net zo lekker zijn en zijn vaak rijk aan eiwitten. Enkele gezonde opties: 

  • Tofu: veelzijdig, laag in calorieën, rijk aan eiwitten en neemt gemakkelijk de smaak van marinades en kruiden op. Grill blokjes tofu voor een heerlijke en gezonde optie.
  • Tempeh: heeft een stevige textuur en een nootachtige smaak. Het is een goede bron van eiwitten, ijzer, en calcium.
  • Seitan: rijk aan eiwitten, met een vleesachtige textuur. Het is ideaal voor barbecueën en kan gemarineerd worden voor extra smaak.

Let bij vleesvervangers op de voedingswaarden. Vermijd producten met veel toegevoegd zout, suiker of ongezonde vetten. Zelfgemaakte opties zijn vaak het gezondst, omdat je de controle hebt over de ingrediënten.
 

Groenten

Vergeet je dagelijkse portie groenten niet bij de barbecue. Rauwe groenten zijn perfect, zoals een tomaat met Provençaalse kruiden of een maïskolf. Zet schaaltjes met rauwe groenten op tafel met een huisbereide yoghurtdip met een beetje ketchup.
 

Saus

Vermijd mayonaise en kies voor zelfgemaakte yoghurtdressing of een mix van olijf- of arachideolie met knoflook en Provençaalse kruiden.
 

Hygiëne en Veiligheid

  • Zorg dat voedsel niet rechtstreeks in contact komt met de vlam om schadelijke stoffen te vermijden.
  • Houd kinderen en huisdieren op veilige afstand.
  • Bewaar rauw vlees niet in de zon.
  • Voorkom kruisbesmetting door aparte snijplanken te gebruiken voor rauw vlees en andere voedingsmiddelen.

     

Gezonde Picknick

Maak eenvoudige gerechten met gezonde ingrediënten. Vervang brood bij het ontbijt door havermout met fruit of zelfgemaakte koekjes zonder veel suiker. Voor een lichte lunch kan je kiezen voor een koud slaatje van quinoa of rijst met rauwe groenten, verse munt, olijfjes en gebakken kipblokjes. Zorg ervoor dat vlees en vis op de juiste temperatuur bewaard blijven. Plan je menu om verspilling te voorkomen en zorg voor voldoende drinkwater, want dat blijft de beste dorstlesser.
 

IJs

Geniet gerust af en toe van een bolletje ijs. Sorbet bevat meestal minder calorieën dan roomijs, maar bevat wel veel suiker. Zelfgemaakt ijs is gezonder als je niet te veel suiker of room toevoegt. Een goed alternatief is fruityoghurt zonder toegevoegde suiker of ingevroren vruchtensap met stukjes vers fruit.
 

Welk drankje is het 'minst erg'?

Het gaat om de hoeveelheid en het type alcohol. Een glaasje rode wijn kan prima, tenzij je medische problemen hebt. Wissel een glas alcohol af met een alcoholvrij drankje zoals water of suikervrije frisdrank. Drink niet te snel en pas op met zware bieren en sterke drank. Eet iets voordat je een terrasje opzoekt.

Vragen over gezonde voeding?

Leden van Solidaris Antwerpen krijgen een korting bij onze diëtisten.

Meer info