Tips bij te hoge bloeddruk
Heb jij last van een te hoge bloeddruk? Onderstaande tips kunnen je helpen bij het normaliseren van je bloeddruk.
Er zijn 3 vuistrichtlijnen:
- Gezonde voeding
- Niet roken
- Voldoende beweging
Algemene tips voor zoutbeperking:
- Kies voor zoutarm brood.
- Gebruik vetstoffen met een laag zoutgehalte (≤ 0,3 g zout per 100 g).
- Broodbeleg:
Betere keuze (< 1,5 g zout per 100 g): américain natuur, rosbief, vlees- of vissalade, tonijn in blik, platte kaas, Philadelphia, kruidenkaas ...
Beperkte keuze (1,5 – 2,5 g zout per 100 g; max. 30 g per dag): gekookte ham, kippenham, brie, smeltkaas Gouda ...
Te mijden (> 2,5 g zout per 100 g): salami, gerookte rauwe ham, runderrookvlees, filet de sax, rolmops, gerookte zalm, gerookte heilbot, pekelharing, Roquefort, Brusselse kaas ... - Bouillon:
Bereid bij voorkeur zelf bouillon op basis van verse kruiden, dus zonder bouillonblokje en zonder toevoeging van zout.
Gebruik 1 ‘gewoon’ bouillonblokje per 2 liter water.
Gebruik ‘zoutarme’ bouillonblokjes. - Warme maaltijd:
Gebruik vers (mager) vlees.
Gebruik zo veel mogelijk verse groenten.
Laat aardappelen meekoken met een sjalot, peper of laurierblad in plaats van zout.
Wil je meer info of persoonlijk advies, op jouw maat? Leden van De VoorZorg provincie Antwerpen genieten van voordeeltarieven bij onze diëtisten.