Overslaan en naar de inhoud gaan
stoelyoga: voor wie en de voordelen

Stoelyoga: voor wie is het bedoeld en wat zijn de voordelen?

Stoelyoga is een zachte vorm van yoga die je zittend op een stoel of staand met de stoel als steun uitvoert. Het is perfect voor mensen die moeite hebben met traditionele yogahoudingen op de grond. We leggen je uit voor wie het bedoeld is en wat de voordelen ervan zijn en zetten je meteen in beweging met een oefening.
 

De voordelen van stoelyoga

  1. Verbeterde flexibiliteit en mobiliteit
    Stoelyoga helpt je spieren soepel en je gewrichten beweeglijk te houden. Je hoeft geen acrobaat te zijn, zelfs eenvoudige stretches maken al een groot verschil.

  2. Minder stress
    Door te focussen op je ademhaling en bewuste bewegingen, kan stoelyoga helpen om je stressniveau te verlagen. Het is een rustpunt in je dag, waarop je even alles loslaat.

  3. Stimuleert de bloedsomloop
    De zachte bewegingen bevorderen de bloedcirculatie, wat essentieel is voor een goede gezondheid. Dit kan bijvoorbeeld krampen verminderen en zorgt ervoor dat je je energieker voelt.

  4. Verbeterde houding
    Lang zitten kan leiden tot een slechte houding. Stoelyoga versterkt je rug- en buikspieren, wat je helpt om rechter te zitten en rugklachten te voorkomen.

  5. Verhoogde concentratie
    De rustige, gerichte bewegingen van stoelyoga helpen je om meer gefocust te blijven, wat handig is tijdens werk of studie.
     

Voor wie is stoelyoga de perfecte oplossing?

  • Ouderen: het is een veilige manier om actief te blijven zonder het risico op vallen of overbelasting. Het helpt bij het behouden van flexibiliteit en balans, wat essentieel is voor de algehele mobiliteit.

  • Mensen met beperkte mobiliteit: als je door een blessure, chronische pijn of een lichamelijke beperking minder mobiel bent, biedt stoelyoga een haalbare manier om toch aan beweging te doen.

  • Mensen met een zittende job of die weinig bewegen: voor iedereen die de hele dag achter een bureau zit of tot weinig lichaamsbeweging komt, is stoelyoga een uitkomst. Het helpt om spanning in de nek, schouders en rug te verminderen en voorkomt stijfheid door langdurig zitten.

  • Beginnende yogabeoefenaars: als yoga nieuw voor je is, kan stoelyoga een toegankelijke manier zijn om vertrouwd te raken met de basistechnieken zonder je zorgen te maken over complexe houdingen.
     

Aan de Slag met Stoelyoga

Het mooie van stoelyoga is dat je weinig nodig hebt om te beginnen: een stevige stoel zonder armleuningen en een paar minuten van je tijd. Om je te laten kennismaken met stoelyoga, geven we je graag een eenvouding oefening: de zittende kat-koe. Deze oefening is ideaal om je rug te strekken, spanning los te laten en je wervelkolom soepel te houden. Je kan deze oefening overal doen: thuis, op kantoor of zelfs tijdens een pauze.

  1. Zit rechtop op een stevige stoel. Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan en je handen op je knieën of bovenbenen rusten. Houd je rug recht en je schouders ontspannen.

  2. Adem in en maak een holle rug (koe). Terwijl je inademt, duw je je borst naar voren en kantel je je bekken licht naar voren. Trek je schouders naar achteren en kijk een beetje omhoog. Voel hoe je rugspieren zich verlengen.

  3. Adem uit en maak een bolle rug (kat). Terwijl je uitademt, trek je je navel in richting je ruggengraat en maak je je rug rond. Laat je hoofd zachtjes naar voren zakken, zodat je kin richting je borst gaat. Voel de stretch tussen je schouderbladen.

  4. Herhaal deze bewegingen 5 tot 10 keer. Beweeg op het ritme van je ademhaling: inademen voor de koe, uitademen voor de kat. Voel hoe je rug soepeler wordt en spanning afneemt.

Probeer deze oefening minstens 1 keer per dag te doen, vooral als je lang zit. Het helpt je rug gezond te houden en vermindert de kans op stijfheid.

Een reeks stoelyoga volgen?

We organiseren reeksen van 8 lessen in Antwerpen en Geel. Leden van Solidaris Antwerpen betalen 56 euro, niet-leden 96 euro. 

Schrijf je snel in