Overslaan en naar de inhoud gaan
Rugpijn oplossen of voorkomen

Rugvriendelijk bewegen, hoe doe je dat?

Heb je regelmatig last van rugpijn of wil je het voorkomen? Dan is beweging de sleutel! Maar je moet doordacht te werk gaan, want verkeerd bewegen kan zware gevolgen hebben. Je rug ondersteunen tijdens dagelijkse activiteiten is essentieel om klachten te vermijden. Hier vind je enkele handige tips om je rug te sparen én toch actief te blijven.

1. Zorg voor een goede houding

Een goede houding is de basis van rugvriendelijk bewegen. Of je nu staat, zit of beweegt, een rechte rug en ontspannen schouders zijn cruciaal. Probeer dus steeds je schouders naar achteren te duwen en je oren boven je schouders te houden, zo vermijd je onnodige druk op je ruggengraat.

Tip: sta je veel recht? Wissel dan regelmatig van been of gebruik een voetsteun om de druk op je onderrug te verminderen.
 

2. Vermijd tillen met een gebogen rug

Als je iets moet tillen, buig dan door je knieën en niet door je rug. Houd het gewicht dicht tegen je lichaam en gebruik de kracht van je benen om omhoog te komen. Til nooit te zwaar in één keer, want dit kan ernstige rugblessures veroorzaken.

Tip: vraag hulp of gebruik een karretje als het te zwaar is!
 

3. Blijf in beweging

Lang stilzitten of stilstaan is niet goed voor je rug. Probeer regelmatig te bewegen, zelfs als je een zittend beroep hebt. Strek je rug, beweeg je schouders en maak kleine wandelingen. Dit zorgt ervoor dat je spieren niet stijf worden en je bloedsomloop blijft goed werken.

Tip: stel een timer in om elk half uur even recht te staan en te bewegen.
 

4. Versterk je core

Sterke buik- en rugspieren zijn je beste bescherming tegen rugklachten. Doe oefeningen zoals planken of yoga om deze spieren te versterken. Hoe sterker je core, hoe minder druk er op je onderrug komt te staan.

Tip: begin rustig en bouw op. Ook een kleine inspanning kan een groot verschil maken.
 

5. Let op je slaaphouding

Niet alleen tijdens het bewegen, maar ook tijdens je slaap heeft je rug ondersteuning nodig. Slaap bij voorkeur op je zij met een kussen tussen je knieën, of op je rug met een kussen onder je knieën. Dit houdt je rug in een neutrale positie en voorkomt overbelasting.

Tip: heb je vaak rugpijn? Een goed matras en kussen kunnen wonderen doen.
 

6. Blijf luisteren naar je lichaam

Rugvriendelijk bewegen betekent ook dat je je lichaam niet overbelast. Voel je pijn of spanning? Gun jezelf dan rust en forceer niets. Heb je aanhoudende klachten? Raadpleeg dan een arts of kinesist voor professioneel advies.

Training rugvriendelijk bewegen

Beweegcoach Dimitri Vrancken leert je in 6 lessen de theorie van rugvriendelijk bewegen, terwijl je het meteen omzet in de praktijk, met simpele oefeningen. Leden van Solidaris Antwerpen betalen 55 euro, niet-leden 102 euro. De trainingen gaan steeds door in Antwerpen en Mechelen.

Schrijf je in