Omgaan met ouderdomsslechthorendheid
Heb je moeite om gesprekken te volgen, wordt telefoneren steeds moeilijker of merk je dat je bepaalde geluiden niet meer hoort? Gehoorverlies hoort bij ouder worden en ontwikkelt zich geleidelijk. Je merkt het vaak pas op als het je begint te hinderen in je dagelijks leven.
Symptomen en gevolgen
Vanaf je 30 jaar neemt je gehoor geleidelijk af. Meestal start het gehoorverlies in de hoge frequenties, maar het kan zich over alle frequenties uitbreiden. De meeste mensen merken dit pas echt vanaf hun 60 jaar. Mannen hebben er over het algemeen meer last van dan vrouwen, maar dit hangt af van persoon tot persoon en is ook voor een deel genetisch bepaald. Ook de manier waarop het gehoorverlies zich manifesteert kan verschillen: moeite om gesprekken te volgen als er achtergrondgeluid is of als er meerdere mensen tegelijk praten, de radio of tv moet steeds luider, je hebt moeite om mensen te verstaan aan de telefoon, je moet vaak om herhaling vragen, je kan moeilijk aangeven uit welke richting een bepaald geluid komt, harde geluiden kunnen storend zijn… Het probleem kan bij beide oren voorkomen, maar soms beperkt het zich tot 1 oor.
Slecht horen kan verschillende gevolgen hebben. Aanvankelijk start het bijvoorbeeld met onschuldige misverstanden. Bij veel ouderen leidt het tot sociale isolatie omdat ze niet meer kunnen of durven deelnemen aan het gesprek en het gevoel krijgen dat ze er niet meer bij horen. Dit is een vicieuze cirkel. Onderzoek toont aan dat mensen met gehoorproblemen vaker negatieve gevoelens hebben: lusteloosheid, depressieve gevoelens, agressie, wantrouwen … Ook de link tussen een onbehandeld gehoorverlies en dementie werd wetenschappelijk aangetoond.
Wanneer moet je hulp zoeken?
Als je bovenstaande signalen opmerkt, is het aangeraden om je gehoor te laten testen. Dit kan bij een audioloog of bij een neus-, keel- en oorarts. Zij kunnen de ernst van je gehoorverlies bepalen en een geschikte oplossing zoeken. Er rust nog steeds een bepaald taboe op hulpmiddelen om te horen. Nochtans helpen ze je gewoon met beter horen, zoals een bril je helpt met beter zien. Bovendien is er tegenwoordig voor iedereen, elk probleem en elke wens een geschikte oplossing te vinden.
Heb je nog geen last van gehoorverlies? Een gehoortest kan nooit kwaad. Als je ouder bent dan 55 jaar is het zelfs aangeraden. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter het gehoorverlies gecompenseerd kan worden.