Overslaan en naar de inhoud gaan
Mindfulness dagelijks leven

Mindfulness: een rustpuntje in een drukke wereld

Even op adem komen in deze hectische wereld vol deadlines, to do's en sociale verplichtingen? Niet altijd evident. Mindfulness biedt een oplossing: een manier om in het hier en nu te zijn en bewust te genieten van elk moment. Maar hoe pas je mindfulness toe in je dagelijkse leven? Hier zijn een paar praktische tips voor verschillende situaties.
 

  • Begin de dag met een ademhalingsoefening

Start je dag rustig met een simpele ademhalingsoefening. Ga zitten op een comfortabele plek, sluit je ogen en adem diep in door je neus en langzaam uit door je mond. Focus op je ademhaling en laat gedachten die opkomen rustig voorbij drijven. Zo begin je de dag met een fris en kalm hoofd. 
 

  • Proef elke hap

Hoe vaak eet je snel een boterham achter je bureau of schrok je je lunch naar binnen? Probeer eens mindful te eten. Zet je telefoon uit, neem de tijd om naar je eten te kijken, het te ruiken en elke hap bewust te proeven. Dit zorgt niet alleen voor meer plezier tijdens het eten, maar kan ook helpen om beter naar je lichaam te luisteren en gezondere keuzes te maken.
 

  • Mindfulness op het werk

Mindfulness helpt je om gefocust en kalm te blijven tijdens het werk. Neem korte pauzes om je te concentreren op je ademhaling of om een paar rekoefeningen te doen. Probeer tijdens vergaderingen echt te luisteren naar je collega's zonder je alvast voor te bereiden op je eigen reactie. Dit kan zorgen voor meer open en constructieve communicatie.
 

  • Wandelmeditatie

Heb je een drukke dag? Maak een wandeling en gebruik deze tijd om mindfulness toe te passen. Let op het gevoel van je voeten op de grond, de geluiden om je heen, de geuren in de lucht ... Door je volledig op je omgeving te concentreren, geef je je geest een welkome pauze van je dagelijkse zorgen.
 

  • Bedtijdritueel

Een goede nachtrust is cruciaal voor je welzijn. Neem voordat je naar bed gaat een paar minuten de tijd om je gedachten op te schrijven of een korte meditatie te doen. Sluit je dag af door dankbaar te zijn voor de positieve momenten, hoe klein ook. Dit helpt je om ontspannen en met een gerust hart te gaan slapen.
 

Zoek je meer rust en balans?

Door deze eenvoudige oefeningen in je dagelijkse routine op te nemen, sta je bewuster in het leven. Probeer het eens uit en ontdek wat het voor jou kan betekenen. Wil je het in de praktijk ondervinden? We organiseren gratis kennismakingssessies in het najaar. Je kan daarna vrijblijvend een training volgen. 

Schrijf je in