Het metabolisme
Het metabolisme - ook wel het energieverbruik genoemd - is afhankelijk van een heel aantal factoren. Je gewicht, je lengte, je leeftijd, de hoeveelheid vet en spieren, de hoeveelheid lichaamsbeweging ... Al deze factoren hebben invloed op je energieverbruik.
Je totale energieverbruik bestaat uit je basaal metabolisme en de energie die nodig is voor fysieke activiteiten.
Basaal metabolisme
Het ba-wat?! Het basaal metabolisme wordt ook wel de ruststofwisseling genoemd. Dit is de hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft om alle levensprocessen en de processen in het lichaam in stand te houden. Denk hierbij aan ademhaling, hartslag, spijsvertering, op temperatuur blijven, genezen van wonden, groeien van haar en nagels ...
Bij het ouder worden daalt het basaal metabolisme. De verklaring hiervoor is een stijging van het vetweefsel en een daling van het spierweefsel bij het ouder worden. Spieren verbruiken namelijk meer energie dan vetmassa.
Gewichtsverlies en energieverbruik
Wanneer je veel gewicht verliest, zal ook je metabolisme veranderen. Wanneer je gewicht daalt, heb je minder energie nodig om je lichaam te onderhouden. Concreet wil dit zeggen dat je calorieverbruik dus lager zal liggen wanneer je gewicht verloren bent. Tenzij er andere factoren veranderd zijn. Er zijn namelijk wel een aantal factoren die je zelf kan beïnvloeden zodat je totale energieverbruik toch zal stijgen. Zo verbruiken spieren meer energie dan vet. Wanneer je dus aan spieropbouw doet, zal je lichaam - ook in rust - meer energie verbruiken. Daarnaast zorgt extra beweging of sport ook voor extra energieverbruik.
Crashdiëten en metabolisme
Bij het volgen van een crashdieet - een dieet waarbij je heel weinig calorieën inneemt - zal je lichaam ook zuiniger omgaan met de energie die het binnenkrijgt. Doordat je (veel) minder eet dan je lichaam nodig heeft, zal je lichaam zuiniger omgaan met de energie die binnenkomt. Wanneer je je voor een lange periode of op zeer regelmatige basis aan een crashdieet waagt, zal je metabolisme op lange termijn dan ook dalen. Nog een reden te meer om te kiezen voor een gezonde levensstijl die je ook op lange termijn kan volhouden.