Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoe reageer je als je kind niet de gewenste resultaten haalt?

Hoe reageer je als je kind niet de gewenste resultaten haalt?

Bijna december, dus daar zijn de examens en toetsen al. Voor iedereen een stresserende periode, soms met een slechte afloop. Toch is het belangrijk om je kind voldoende te steunen en te motiveren als de resultaten toch niet zijn wat je verwacht had. Maar hoe doe je dat? Onze leerkracht, Sabine Maes, geeft je de nodige tips.


Wat was er positief?
Donderpreken, met verwijten gooien, straffen en
het afnemen van beloningen hebben vaak een omgekeerd effect. Het is niet makkelijk om naast de rode cijfers te kijken, maar kijk eerst naar wat er wel goed was. Want goede cijfers zijn niet vanzelfsprekend. Een complimentje of een schouderklopje kan wonderen doen. Een kind kan leren uit fouten, hou dat in het achterhoofd. Je mag slechte punten ook niet banaliseren, maar je hebt al een stapje voor als je kinderen weten dat ze niet meteen een bolwassing zullen krijgen. Vergelijken met broers, zussen of vrienden heeft ook geen nut, want elk kind is anders en heeft andere capaciteiten.


Oorzaak en oplossing
Vel niet meteen een oordeel, maar vraag aan je zoon of dochter of er een verklaring is voor de mindere punten. Vraag ook naar de gevoelens bij deze punten. “Voelde je het aankomen”, “wat had je anders kunnen doen”, “wat ga je doen om het beter te doen”  …? Als je de juiste vragen stelt, kom je samen tot een constructieve oplossing. Het is belangrijk om je kind te laten voelen dat het er zelf iets aan kan doen en dat er voor alles een oplossing is.
Hetzelfde geldt trouwens ook als je kind goede resultaten heeft: praat over de gevoelens en vraag hoe het aan deze goede cijfers komt. Zo leren ze vast te houden aan de positieve punten.



Stap per stap
Stel samen met je kind een stappenplan op. Geef je zoon of dochter voldoende inspraak en vraag waar hij of zij jouw hulp kan gebruiken. Volg de afspraken op, zonder opdringerig of negatief te zijn. Hou niet enkel het resultaat voor ogen, maar kijk ook naar de geleverde inspanningen. Het is voor ouders soms moeilijk om toe te geven, maar het is geen schande als je kind professionele hulp nodig heeft. Je kan terecht bij leerkrachten, het CLB, kinderpsychologen, logopedisten ... Als ouder krijg je hier ook vaak tips om je kind optimaal te ondersteunen.

 

Sabine Maes, leerkracht bij Well2DAY.

 

Heeft je kind hulp nodig?

Onze leerkrachten helpen je kind zowel met leerstof uit het basisonderwijs als met het plannen en leren leren. Leden van De VoorZorg provincie Antwerpen betalen 21 euro per consultatie, in plaats van 37 euro.

Maak een afspraak