Het verschil tussen een pedicure en een podoloog
Pedicures en podologen werken allebei aan je voeten, maar het onderscheid is niet voor iedereen duidelijk. Toch zitten er wat verschillen in hun aanpak, hun behandelingen en het uiteindelijke doel.
Pedicure
Bij pedicures kan je het onderscheid maken tussen preventieve en medische (of gespecialiseerde) pedicures. Een preventieve pedicure maakt je voeten mooier op het niveau van de huid en de nagels en voorkomt complicaties: nagels knippen en vijlen, eelt verwijderen …
Een gespecialiseerde voetverzorger (vroeger medische pedicure) voert deze behandelingen ook uit, maar geneest en voorkomt ook aandoeningen. Een klein overzichtje:
- Algemene verzorging van nagels (knippen, schoonmaken en onderhouden van nagelriemen en –wallen)
- Schimmelnagels
- Ingegroeide nagels
- Overtollig eelt
- Likdoorns
- Kloven
- Wonden
- ‘Risicovoeten’: onder andere bij diabetes en reuma
Podoloog
Podologie betekent ‘voetkunde’ en is een erkend paramedisch beroep. De podoloog voorkomt en behandelt voetproblemen, maar onderzoekt ook de oorzaken en gevolgen daarvan op het niveau van je houding, anatomie en bewegingen. Zo kan lage rugpijn bijvoorbeeld ontstaan door een verkeerde stand van je voeten of een asymmetrie. Je kan er dus terecht met lage rugklachten, knieproblemen, hallux valgus, overbelasting …
De mogelijke behandelingen bij een podoloog:
- Podologisch consult: verzorging van nagels (schimmelnagel, ingegroeide nagel …), weerkerende eelt en likdoorns …
- Gang- en loopanalyse
- Podologische zolen
- Siliconentherapie
- Orthonyxie (nagelbeugels, om gekromde nagelplaten te corrigeren)
- Onychoplastie (volledig of gedeeltelijk aanbouwen van de nagel met kunststof, om de nagelgroei in de juiste richting te begeleiden)
- Wondzorg
- Vilttherapie
- Screening van diabetespatiënten
Voetproblemen?
Leden van Solidaris Antwerpen krijgen korting bij de Well2DAY-podoloog en -pedicure.