Overslaan en naar de inhoud gaan
Het verschil tussen depressie en burn-out

Het verschil tussen depressie en burn-out

Depressie en burn-out worden weleens door elkaar gehaald. Het kunnen beide complexe mentale gezondheidsproblemen zijn, met overlappende symptomen. De gevolgen in het dagelijks leven kunnen vergelijkbaar zijn, maar de oorzaken en behandeling zijn verschillend. In dit blogbericht gaan we dieper in op het verschil tussen beide aandoeningen, zodat je een beter begrip krijgt en kan helpen bij het herkennen van deze aandoeningen, bij jezelf of anderen.

 

Depressie: meer dan alleen droefheid

  1. Oorzaak: depressie is een ernstige mentale gezondheidsstoornis die vaak wordt geassocieerd met een verstoorde chemische balans in de hersenen. Het kan echter ook worden veroorzaakt door genetische factoren, traumatische gebeurtenissen, hormonale veranderingen en psychosociale stressoren (pesten, relatieproblemen, rouw ...).

  2. Symptomen: depressie wordt gekenmerkt door aanhoudende gevoelens van diepe droefheid, hopeloosheid, verlies van interesse in normale activiteiten, slaapproblemen, vermoeidheid, gewichtsveranderingen, concentratieproblemen, gevoelens van waardeloosheid en zelfs gedachten over zelfmoord.

  3. Duur: depressie kan weken, maanden of zelfs jaren duren zonder behandeling. Het kan episodisch zijn, met periodes van herstel en terugval.

  4. Behandeling: de behandeling voor depressie omvat meestal psychotherapie (zoals cognitieve gedragstherapie) en/of medicatie, afhankelijk van de ernst. Zelfzorg, zoals een gezonde levensstijl, kan ook een belangrijke rol spelen.
     

Burn-out: het gevolg van werkgerelateerde stress

  1. Oorzaak: een burn-out is een reactie op chronische werkgerelateerde stress en overbelasting. Het wordt niet primair veroorzaakt door chemische onevenwichtigheden in de hersenen, maar eerder door een voortdurende druk op de werkplek.

  2. Symptomen: burn-out kenmerkt zich door uitputting, een gevoel van cynisme of afstand ten opzichte van het werk, verminderde prestaties, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en soms fysieke klachten zoals hoofdpijn of maagklachten. Belangrijk is dat het kernsymptoom van depressie, intense droefheid, niet typerend is voor een burn-out.

  3. Duur: een burn-out is doorgaans van kortere duur dan een depressie, hoewel het maanden kan duren om volledig te herstellen.

  4. Behandeling: de behandeling van een burn-out omvat vaak rust nemen, de werk-leven balans herstellen, stressmanagementtechnieken leren en mogelijk professionele hulp zoeken. Het identificeren van werkgerelateerde stressfactoren en het aanbrengen van aanpassingen in de werkomgeving zijn cruciaal om toekomstige burn-outs te voorkomen.
     

 

Herken je jezelf of iemand in je omgeving in bovenstaande omschrijvingen? Aarzel dan niet om hulp te zoeken. Een vroege diagnose en behandeling kunnen het herstelproces aanzienlijk verbeteren en de kwaliteit van leven herstellen.

Nood aan een luisterend oor?

We hebben psychologen op 24 plaatsen in de provincie Antwerpen. Leden van Solidaris Antwerpen krijgen een mooie korting op de marktprijzen.

Meer info