Gratis webinars najaar 2024
Solidaris organiseert dit najaar weer heel wat gratis webinars, die je kan volgen op je smartphone, pc of tablet.
- 17 september: Grip op dementie - dementie beter leren begrijpen - door Annemie Verwimp (klinisch neuropsycholoog ZNA Hoge Beuken) en Reintje Peeters (educatief medewerker S-Plus)
Als je (of iemand in je omgeving) met dementie te maken krijgt, kan je met veel vragen zitten. In dit webinar vertellen we meer over de verschillende kenmerken, de risicofactoren en het proces van dementie. We geven praktische voorbeelden en tips voor het dagelijkse leven met beginnende, matige of ernstige dementie.
- 30 september: Ouders onder druk - ik heb een druk kind - door Sandra Van den Berghe (therapeute bij kinderen met ontwikkelingsstoornissen
Elk kind is wel eens druk en luidruchtig. Kinderen bij wie dat vaak zo is, krijgen al snel het etiket ‘ADHD’. Of het nu gaat om ADHD of (net) niet: omgaan met een druk kind kan lastig zijn en vraagt een bijzondere manier van opvoeden. In dit webinar verduidelijkt therapeute Sandra Van den Berghe het verschil tussen een kind dat druk ‘doet’ en een kind dat druk ‘is’ met heel wat praktische tips.
- 15 oktober: Geef je gezondheid een boost met HALT2Diabetes en Bewegen op Verwijzing - door Ruben Ritserveldt (Vlaams Instituut Gezond Leven) en Justine Vanhaecke (Diabetes Liga)
Veel mensen willen gezonder leven, maar komen er moeilijk toe. Hoe is het haalbaar op lange termijn? We schetsen kort het belang en staan vooral stil bij de ondersteuning die het voor jou haalbaar maakt om meer te bewegen en gezonder te eten. HALT2Diabetes en Bewegen Op Verwijzing kunnen je praktische handvaten geven om diabetes type 2 en andere chronische aandoeningen te voorkomen. Justine en Ruben lichten dit op een interactieve manier toe.
- 21 oktober: Samen zwanger
Zwanger? Dan ga je vanaf nu een bijzondere periode tegemoet! Naast de ontdekking van nieuw leven en verandering van je lichaam moet moet je ook enkele administratieve taken in orde brengen en verschillende keuzes maken. Hoe je daaraan begint en waar je allemaal recht op hebt, kom je te weten tijdens dit webinar.
Je vermoedt dat je kind ADHD heeft, of misschien denkt de school dat ... Wat nu? Waar kan je terecht? Welke stappen kan je zetten? Is een diagnose altijd nodig? Wat gaat jou dat kosten?
In dit webinar zoeken we het pad in de jungle. We zetten de hulplijnen op een rijtje én geven je wetenschappelijk onderbouwde tips om thuis mee aan de slag te gaan. Missie: minder stress in jouw gezin!
- 26 november: Als kanker je moe maakt - door Johan De Munter (hoofdverpleegkundige kankercentrum UZ Gent)
Doordat vermoeidheid niet zichtbaar is, wordt het vaak niet begrepen, ondanks de grote impact die het heeft op het gezin, relaties, huishouden, werk en vriendschappen. Vermoeidheid is één van de meest voorkomende bijwerkingen van kanker en treft tot wel 80 % van de kankerpatiënten. Deze vermoeidheid verschilt echter wezenlijk van normale vermoeidheid, omdat het niet verdwijnt met rust en nog maanden of zelfs jaren na de behandeling kan aanhouden. Johan De Munter biedt je inzicht in vermoeidheid bij kanker en reikt je praktische handvatten aan.
Kan je niet aanwezig zijn tijdens de uitzending?
Geen probleem, er is telkens een replay (14 dagen) beschikbaar.
Er zijn ook enkele on demand webinars, die je kan bekijken wanneer het jou uitkomt:
- Lage rugpijn: wat doe je eraan?
- Meer bewegen met diabetes
- 1ste hulp in de digitale gezondheidszorg