Overslaan en naar de inhoud gaan
gezonde ijsjes

Gezonde ijsjes

Er is in de zomer niets zo verfrissend en verleidelijk als een ijsje. Helaas bevatten ze vaak veel suiker en vetten, kunstmatige toevoegingen en hebben ze weinig voedingswaarde. Je kan ook zelf heerlijke, gezonde ijsjes maken, zonder schuldgevoel. Geen ingewikkelde bereidingen, maar simpele recepten met ingrediënten die je waarschijnlijk wel in je kast hebt staan. 
 

  • Bananen-aardbeien nicecream

Ingrediënten:

  • 2 rijpe bananen (in plakjes en bevroren)
  • 150 gram aardbeien (bevroren)
  • 1 theelepel vanille-extract

Bereiding:

  1. Doe de bevroren bananen en aardbeien in een blender. Voeg het vanille-extract toe.
  2. Blend tot een romige consistentie.
  3. Serveer direct of bewaar in de vriezer voor later.

Tip: voeg een handje gemixte spinazie toe voor extra voedingsstoffen zonder de smaak te veranderen. Spinazie is rijk aan ijzer, calcium en vitamine A en C, en door het goed te blenden, wordt de milde smaak volledig gemaskeerd door het zoete fruit.

 

  • Avocado-limoen sorbet

Ingrediënten:

  • 2 rijpe avocado's
  • 120 ml limoensap (versgeperst)
  • 60 ml honing of agavesiroop
  • 240 ml water

Bereiding:

  1. Snijd de avocado's doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit.
  2. Doe de avocado, limoensap, honing en water in een blender.
  3. Blend tot een glad mengsel.
  4. Giet het mengsel in een diepvriesbakje en zet het minimaal 4 uur in de vriezer.
  5. Roer elke 30 minuten door voor een sorbetachtige structuur.

Tip: garneer met limoenschijfjes en verse muntblaadjes voor een extra frisse smaak.
 

  • Kokos-mango ijsjes

Ingrediënten:

  • 1 rijpe mango (geschild en in stukjes)
  • 240 ml kokosmelk (light)
  • 15 ml ahornsiroop of honing
  • 5 ml chiazaad (optioneel voor extra vezels)

Bereiding:

  1. Doe de mangostukjes, kokosmelk en ahornsiroop in een blender.
  2. Blend tot een glad mengsel.
  3. Voeg eventueel chiazaad toe en roer goed door.
  4. Giet het mengsel in ijsvormpjes en zet ze minimaal 4 uur in de vriezer.
  5. Haal de ijsjes uit de vormpjes en geniet!

Tip: voeg wat verse stukjes mango toe aan de vormpjes voordat je het mengsel erin giet voor een extra fruitige verrassing.
 

 

  • Fruitijsjes met Griekse yoghurt

Ingrediënten:

  • 240 gram Griekse yoghurt (natuur of met een vleugje vanille)
  • 60 ml honing (of agavesiroop)
  • 240 gram gemengde bessen (aardbeien, bosbessen, frambozen)
  • 60 gram granola (optioneel)

Bereiding:

  1. Meng de Griekse yoghurt met de honing of agavesiroop.
  2. Vul ijsvormpjes met een laagje yoghurtmengsel, gevolgd door een laagje gemengde bessen en eventueel wat granola.
  3. Herhaal de lagen totdat de vormpjes vol zijn.
  4. Steek ijsstokjes in de vormpjes en zet ze minimaal 4 uur in de vriezer.
  5. Haal de ijsjes uit de vormpjes en geniet!

Tip: voeg wat chiazaad toe aan het yoghurtmengsel voor extra vezels en omega-3 vetzuren.

 

  • Sorbet van watermeloen en munt

Ingrediënten:

  • 600 gram watermeloen (zaadloos en in stukjes)
  • 15 gram verse muntblaadjes
  • 15 ml limoensap
  • 15 ml honing of agavesiroop (optioneel)

Bereiding:

  1. Doe de watermeloenstukjes, muntblaadjes, limoensap en honing in een blender.
  2. Blend tot een glad mengsel.
  3. Giet het mengsel in een diepvriesbakje en zet het minimaal 4 uur in de vriezer.
  4. Roer elke 30 minuten door voor een sorbetachtige structuur.
  5. Serveer de sorbet in schaaltjes en garneer met een takje munt.

Tip: Voeg een paar druppels vanille-extract toe voor een extra smaakvolle twist.

 

  • Aardbeien-yoghurt ijsjes

Ingrediënten:

  • 240 gram verse aardbeien
  • 240 ml Griekse yoghurt
  • 60 ml honing (optioneel, naar smaak)
  • Sap van 1 limoen
  • Verse muntblaadjes (optioneel, als garnering)

Bereiding:

1. Was de aardbeien grondig en verwijder de kroontjes.
2. Doe de aardbeien, Griekse yoghurt, honing (indien gebruikt) en limoensap in een blender. Blend tot een glad mengsel.
3. Giet het mengsel in ijsvormpjes.
4. Steek ijsstokjes in de vormpjes.
5. Zet de vormpjes minstens 4 uur in de vriezer, of tot de ijsjes volledig bevroren zijn.
6. Haal de ijsjes uit de vormpjes en garneer met verse muntblaadjes indien gewenst.

Tip: Voeg wat fijngehakte stukjes aardbei toe aan de ijsvormpjes voor een extra fruitige verrassing.

 

Vragen over gezonde voeding?

Onze diëtisten helpen je op jouw maat!

Meer info