Overslaan en naar de inhoud gaan
gezond eten in de zomer

Gezond eten in de zomer

Een gezellige barbecue met vrienden, een verfrissende cocktail op een terrasje, een deugddoend ijsje … Tijdens de zomer is het moeilijk om gezond te eten. Of toch niet? Onze diëtiste Laure Brandon geeft je makkelijke tips om gezond en lekker te eten tijdens de zomerperiode.
 

Brood
Je kiest best voor donkere broodsoorten, omdat ze meer vezels bevatten en beter verzadigen. Als alternatief voor aperitiefkoekjes kan je kiezen voor een dun stukje stokbrood met een schijfje tomaat, een beetje Provençaalse kruiden, een beetje gedroogde of geperste look, een druppel olijfolie. Zet dit een 2-tal minuten onder de grill.

 

Aardappelen
Leg een aardappel in de schil op de barbecue. Vul hem daarna op met een beetje (light) kruidenkaas in plaats van de klassieke lookboter. Je kan ook kiezen voor een kleurig huisbereid slaatje op basis van afgekoelde volkoren deegwaren of volle rijst met driekleurige paprikablokjes en een lepeltje gearomatiseerde olie. Aardappelen genieten de voorkeur, omdat ze veel minder energie bevatten dan rijst en deegwaren.

 

Vlees
Kies bij voorkeur voor mager en onbewerkt vlees, bijvoorbeeld rund, kalf, kipfilet of een brochette. Marinades bevatten meer vet. Beperk dit tot 1 portie. Als je graag van alles proeft, neem dan slechts enkele hapjes van meerdere items. Of probeer eens gegrilde vis, zoals sardientjes. Vlees en vis kan je bijvoorbeeld ook vervangen door een feta- of halloumibrochette.

 

Groenten
Denk aan de onmisbare dagelijkse portie groenten bij de barbecue. De rauwe versie is hier perfect op haar plaats. Denk bijvoorbeeld aan een tomaat met een beetje Provençaalse kruiden en een maïskolfje. Rauwe groenten kan je ook in kleine schaaltjes op tafel leggen met daarnaast een huisbereide dipsaus op basis van yoghurt en eventueel een koffielepel ketchup.
 

Saus
Je hoeft niet meteen naar mayonaise te grijpen. Alternatieven hiervoor zijn een zelfbereide yoghurtdressing of een beetje olijf-of arachideolie met look en Provençaalse kruiden of een gearomatiseerde olie.

 

Hou rekening met een aantal regels op het vlak van hygiëne en veiligheid:

  •  Het voedsel mag niet rechtstreeks in contact komen met de vlam, want dit geeft aanleiding tot de ontwikkeling van schadelijke producten
  •  Houd kinderen en huisdieren steeds op een veilige afstand van de barbecue
  • Bewaar rauw vlees niet in de zon of in de warme buitenlucht
  • Vermijd kruisbesmetting door eenzelfde snijplank te gebruiken voor rauw vlees en andere voedingsmiddelen die je verhit voor consumptie (bijvoorbeeld rauwe groenten, stokbrood …)

 

Gezonde picknick

De sleutelwoorden hierbij zijn eenvoudige gerechten op basis van gezonde ingrediënten. Als alternatief voor het klassieke ontbijt kan je brood vervangen door havermout met fruit, eventueel onder de vorm van vooraf huisbereide koekjes op basis van deze ingrediënten, zonder te veel toegevoegde suiker.

Voor een lichte lunch kan een koud slaatje op basis van quinoa of rijst met rauwe groenten, verse munt, enkele olijfjes en gebakken kipblokjes. Wees zeer voorzichtig met het behoud op de juiste temperatuur voor (onbereid) vlees en (rauwe of gerookte) vis.

Maak vooraf een menuplanning op om te vermijden dat je te grote porties voorschotelt of dat er uiteindelijk een deel van de maaltijden niet langer bewaard kan worden en in de vuilnisbak belandt. Bij warm weer wordt er vaak minder gegeten, maar meer gedronken … Voor droge voedingsmiddelen is dit uiteraard geen probleem. Voorzie voldoende drinkwater, want dit blijft de beste en meest gezonde dorstlesser.

 

Ijs

1 bolletje ijs moet af en toe kunnen. Een kleurig sorbet bevat doorgaans minder calorieën dan roomijs, omdat er (in principe) geen vet aan toegevoegd is, maar er zit wel een bommetje aan suiker in. Zelfgemaakt ijs is gezonder, op voorwaarde dat je er niet te veel suiker en/ of room aan toevoegt. Een alternatief is fruityoghurt zonder toegevoegde suiker of vruchtensap (eventueel met enkele kleine stukjes vers fruit, zoals aardbeien of blauwe bessen) in vormpjes in te vriezen.

 

Welk drankje is het ‘minst erg’? 

Het zit hier vooral in de hoeveelheid en het type alcohol. Een glaasje rode wijn kan in principe geen kwaad, tenzij je aan een bepaalde ziekte lijdt. Probeer een glas alcohol af te wisselen met een drankje zonder alcohol, bijvoorbeeld water - eventueel gearomatiseerd ‘met een smaakje’, maar zonder toegevoegde suiker - of energievrije frisdrank. Drink niet te snel. Pas op met zware bieren en sterk alcoholische dranken. Vergeet niet te eten vooraleer je een terrasje bezoekt.

Heb je vragen over gezonde voeding?

Leden van Solidaris Antwerpen krijgen een mooie korting bij onze diëtisten

Meer info