Eerste hulp bij winterkwaaltjes
Een frisse neus halen op een ijskoude winterdag kan deugd doen. Maar de ijstemperaturen, de gure wind en de verwarming die thuis op volle kracht draait, kunnen ook voor winterkwaaltjes zorgen. Uitgedroogde lippen en huid, kloven, wintervoeten … wat doe je eraan?
Ook van de koudste periode van het jaar kan je genieten. Tenminste als winterongemakken de pret niet bederven. Dit kan je doen om ze te voorkomen of genezen.
- Gebarsten lippen
Je lippen zijn bijzonder gevoelig. Door de koude krijgen ze het zwaar te verduren, want ze bevatten geen olieklieren. En het dunne membraan dat erover ligt, zou eigenlijk altijd vochtig moeten zijn. Wat je zeker niet moet doen? Je lippen bevochtigen door eraan te likken. Dat maakt het alleen maar erger.
De beste remedie? Regelmatig insmeren met een goed laagje vaseline of vettige lippenbalsem. Kies je voor dat laatste, neem dan eentje met een SPF (sun protection factor). De zon kan ook in de winter behoorlijk wat schade veroorzaken.
Een gebrek aan vitamine B kan trouwens ook droge lippen veroorzaken. Een supplement van die vitamine kan soms helpen.
- Uitgedroogde handen
Ook handen zien vaak af als het koud is, zeker in deze coronatijden. Handcrème to the rescue! Kies voor natuurlijke producten, met een milieuvriendelijke verpakking. Hydrateer je handen zo vaak als je kan. Ga je naar buiten? Vergeet je handschoenen dan zeker niet.
- Droge (gezichts)huid
Pak het preventief aan: smeer elke dag een (natuurlijke) hydraterende crème op je huid, het liefst na een douche (of bad). Probeer ook niet te lang onder een (warme) douche te staan. Daarvan droogt je huid makkelijker uit.
Misschien merk je dat je dagcrème niet voedend genoeg is voor deze koude tijd van het jaar? Kies dan tijdelijk voor een intensief hydraterend alternatief. Let ook op met reinigingslotions. Het is een goed idee om tijdens de winter even over te schakelen op een variant die extra hydrateert.
Het klinkt misschien vreemd in de winter, maar berg de zonnecrème niet zomaar op. Een uitje met de fiets of een fijne winterwandeling gepland? Smeer maar een laagje zonnecrème op je gelaat, zodat je niet onbeschermd de zon ingaat. De huid van je gezicht is dunner en extra gevoelig, zelfs in de winter. En al zit de zon achter de wolken, ook dan doe je er goed aan om te smeren. UV-stralen dringen sneller en dieper je huid in dan je denkt. En daar komen rimpels, pigmentvlekken of zelfs kanker van.
- Huidkloven
Droge voeten en handen horen bij de winter, maar het kan resulteren in kloven. En dat wil je niet, want dat is een pijnlijk verhaal. Smeer je voeten en handen dan ook intensief in met een vette, intensief voedende crème (op natuurlijke basis). Uierzalf bijvoorbeeld, of een crème die lanoline bevat. Speciale pleisters om de huid te beschermen bestaan ook.
- Winterhanden en -voeten
Ken je wintervoeten of -handen? Het zijn ontstoken, rode knobbels die ontstaan door een slechte bloedcirculatie. Terwijl je huid koud aanvoelt, heb je het gevoel dat je voeten of handen net gloeien. De knobbels zijn pijnlijk en beginnen ook te jeuken als je het weer warm krijgt. Verzorg je ze niet, dan kunnen er kloven of blaren van komen.
Wat kan je eraan doen? Beter voorkomen dan genezen eigenlijk, want genezen is niet zo eenvoudig. Kies voor schoenen met een goede zool. Lees: een lederen of rubberen zool, die waterdicht en warm is. Zorg ervoor dat je schoenen niet te veel spannen, want dat is niet goed voor de bloedcirculatie. Wollen sokken zijn een betere keuze dan synthetische. Als je voeten of handen het koud hebben, warm ze dan langzaam op. Houd ze bijvoorbeeld niet tegen de verwarming.
- Statische elektriciteit (in je haar)
Heb je last van droog haar? Dan heb je in de winter waarschijnlijk ook weleens zogenaamde elektriciteit in je haar. De oplossing? Hydratatie en nog eens hydratatie. Voor je haar wil dat zeggen dat je een haarmasker of conditioner gebruikt die je niet moet uitspoelen. Borstel je haar ook niet te vaak. Een metalen – geen plastieken – kam is trouwens beter dan een borstel. Zet je een muts op? Wol is niet de beste keuze. Draag liever een katoenen muts.
Extra tips om je te beschermen tegen winterkwaaltjes
- Drink voldoende water, ook tijdens de koudere maanden. Zo blijf je voldoende gehydrateerd van binnenuit.
- Draag extra zorg voor je huid. Smeren maar met die voedende crèmes. Beperk (te) warme douches en baden. En gebruik niet te veel zeep.
- Houd de luchtvochtigheid op peil. Te droge lucht in huis – zeker wanneer de verwarming overuren draait – is nefast.
- Vergeet niet te ventileren. Lekker warm binnen is gezellig, maar tijdig alle ruimtes voorzien van verse lucht is belangrijk. Meermaals per dag het raam een 15-tal minuten openzetten is voldoende.