De principes van verbindende communicatie
Communicatie is ongetwijfeld één van de meest essentiële vaardigheden die we gebruiken. Op het werk, binnen het gezin, in vriendschappen, bij willekeurige ontmoetingen ... Effectieve communicatie is de sleutel om gezonde relaties en meer begrip op te bouwen. Een specifieke benadering die dit mogelijk maakt, is 'verbindende communicatie'. Wat zijn de voordelen van deze methode, hoe werkt het en waar kan je het toepassen?
Wat is verbindende communicatie?
Verbindende communicatie - ook wel bekend als geweldloze communicatie - is een communicatiemethode die ontwikkeld werd door Marshall Rosenberg. Het is een empathische manier van communiceren die wederzijds begrip bevordert en conflicten oplost zonder agressie of dominantie. Het uitgangspunt is het vermogen om empathie te tonen en oprecht te luisteren naar anderen. Je leert je hierbij te richten op gevoelens en behoeften, en niet alleen op de woorden die ze gebruiken.
De voordelen van verbindende communicatie:
-
Betere relaties: door te communiceren met empathie en begrip, kunnen we sterkere banden opbouwen met anderen. Dit helpt bij het creëren van een sfeer van vertrouwen en respect, waardoor relaties hechter worden.
-
Conflictoplossing: verbindende communicatie is een effectieve methode om conflicten op te lossen. Door te focussen op gevoelens en behoeften, in plaats van op beschuldigingen en oordelen, kunnen mensen samenwerken om oplossingen te vinden die voor iedereen positief zijn.
-
Effectief teamwork: in professionele omgevingen is verbindende communicatie cruciaal voor een productieve samenwerking. Door openlijk te praten en naar elkaar te luisteren, kunnen teams problemen beter aanpakken en gezamenlijke doelen bereiken.
-
Zelfbewustzijn: verbindende communicatie moedigt ons aan om onze eigen gevoelens en behoeften te onderzoeken. Dit bevordert zelfbewustzijn en helpt ons om duidelijker te communiceren over wat we willen en nodig hebben.
-
Minder stress: wanneer mensen zich begrepen voelen en weten dat hun gevoelens en behoeften ertoe doen, vermindert dit stress en spanning in relaties. Dit kan leiden tot een positievere en rustigere omgeving.
Hoe werkt het?
Verbindende communicatie bestaat uit 4 stappen:
-
Waarneming: beschrijf objectief het gedrag dat je observeert, zonder oordelen of interpretaties.
-
Gevoelens: identificeer en uit je gevoelens die zijn ontstaan als gevolg van de waarneming.
-
Behoeften: begrijp welke behoeften er ten grondslag liggen aan je gevoelens.
-
Verzoek: maak een specifiek verzoek aan de andere persoon om je behoeften te vervullen, en sta open voor een dialoog om naar hun gevoelens en behoeften te luisteren.
Waar kan je het toepassen?
Verbindende communicatie kan worden toegepast in vrijwel alle aspecten van het leven:
-
Thuis: verbeter relaties binnen het gezin door empathisch te luisteren naar elkaars gevoelens en behoeften.
-
Werk: gebruik verbindende communicatie om effectief te communiceren met collega's, medewerkers en klanten.
-
Vriendschappen: verdiep vriendschappen door elkaar te ondersteunen en begrip te tonen voor elkaars emoties.
-
Conflicten: gebruik verbindende communicatie om conflicten te de-escaleren en constructieve oplossingen te vinden.
-
Zelfreflectie: pas verbindende communicatie toe op jezelf, om beter inzicht te krijgen in je eigen gevoelens en behoeften.
Training verbindende communicatie
Iedereen kan zich wel een situatie voor de geest halen van communicatie die moeilijk loopt. Ofwel stel je je te vriendelijk op, waardoor je het gevoel hebt dat je te veel toegevingen doet. Of je stelt je hard op, maar dat legt druk op de relatie.
Er is een derde weg: niet als tegenstanders, maar als partners kijken naar de situatie en de belangen. Verbindende communicatie helpt je om trouw te blijven aan wat je zelf belangrijk vindt én oog te hebben voor wat de andere nodig heeft.
Tijdens deze training (4 lessen) leer je hoe je de basisprincipes van verbindende communicatie kan toepassen in alledaagse situaties. Leden van Solidaris Antwerpen betalen 75 euro, niet-leden 150 euro. De trainingen gaan dit najaar door in Geel, Mechelen en Turnhout.