Brood
Brood in een gezonde en evenwichtige voeding
Brood is een onderdeel van een evenwichtige gezonde voeding. Het is een belangrijke bron van meervoudige koolhydraten (zetmeel), die een belangrijke energieleverancier zijn voor ons lichaam. Volkoren producten leveren daarnaast ook nog vitaminen, mineralen en voedingsvezels.
Broodsoorten
Bij volkorenbrood wordt de volledige graankorrel gebruikt waardoor de vezels, vitaminen en mineralen nog aanwezig zijn in het meel. Het kan gemaakt zijn van tarwe, rogge, spelt of zuurdesem. Dit krijgt dus de voorkeur.
‘Donkerbruin’ brood is niet altijd vezelrijk. Soms wordt er door de bakker moutmeel of gekarameliseerde suiker toegevoegd om het brood er donkerder te doen uitzien.
Bij ‘Bruin’ brood mengt de bakker gezeefde bloem met vezelrijk volkorenmeel, in een zelf bepaalde verhouding.
‘Meergranen’ betekent dat het brood met meerdere granen is gemaakt, ook dan kijk je best naar de samenstelling. Het kan volkoren zijn maar is niet altijd het geval. Eventueel worden er ook granen en pitten toegevoegd aan het deeg.
Bij ‘Wit’ brood de graankorrel gemalen en gezeefd. Het graanpoeder is dan wit en vezelarm.
Tip: vraag bij de bakker naar de verhoudingen gebruikt meel of lees de verpakking van het brood
Let op met broodbeleg; zoet beleg, vet beleg of bijvoorbeeld heel dik smeren/beleggen vergroot de caloriewaarde van je broodmaaltijd. Tips rond gezond broodbeleg komen later aan bod.
Waarvoor kies je best
Volkoren of bruin met minstens 50% volle granen
- Volkorenbrood, voltarwebrood, roggebrood
- Bruin brood
- Volkoren pistolet/piccolo/ stokbrood/ Turks brood
- Volkoren beschuit, volkoren crackers
- Volkoren rijstwafel en volkoren varianten op basis van mais, spelt,…
- Havervlokken, havermout Muesli, granola zonder toevoeging van chocolade en/of suiker
- Volkoren ontbijtgranen zonder toevoegingen
- Meel en broodmix met meer dan 50% volle granen
Voedingswaarde volkoren producten
Volkorenproducten zijn effectief veel beter dan de geraffineerde (‘witte’) producten.
Ze bevatten enerzijds veel meer voedingsvezels, heel belangrijk voor een vlotte darmfunctie en ook naar preventie van diabetes, cholesterolproblemen en kanker toe hebben ze voordelen.
Vezelrijke producten verzadigen ook veel meer, waardoor je gemakkelijker de hoeveelheden onder controle kan houden.
Anderzijds bevatten volkorenproducten veel meer vitaminen en mineralen dan de geraffineerde producten: o.a. ijzer, vitamines van de B-groep, … zijn in ruimere hoeveelheden aanwezig. Volkoren producten zijn een onderdeel van een gezonde, evenwichtige voeding.
Verder is het niet zo dat volkorenproducten meer vetten bevatten dan geraffineerde producten: zo bevat zowel witte rijst als volkorenrijst 0% vet en leveren ze dezelfde hoeveelheid calorieën.
Porties
Graanproducten bevinden zich in de nieuwe voedingsdriehoek in het donkergroene vak waar zich de plantaardige producten situeren.
Hoeveel je juist eet hangt af van je energiebehoefte. Heb je een fysiek zwaar beroep dan zal je energiebehoefte hoger zijn dan iemand met bijvoorbeeld een kantoorfunctie. Gemiddeld ligt de aanbeveling tussen 5 en 9 sneetjes brood per dag.
Effect volkoren granen op gezondheid
- Gezonde darmtransit
- Zorgen voor een langer verzadigingsgevoel
- Verlaging kans op hart- en vaatziekten