Overslaan en naar de inhoud gaan
Angsten aanpakken

Angsten: hoe kan een psycholoog helpen?

Angst is een emotionele reactie op een bedreiging, gevaar of stressvolle situatie. Het kan gepaard gaan met gevoelens van spanning, nervositeit, zorgen en fysieke symptomen zoals verhoogde hartslag, zweten en trillen. Angst is een normale reactie die ons helpt om te reageren op potentiële gevaren, maar wanneer het overdreven of irrationeel wordt, kan het problematisch worden en ons dagelijks functioneren belemmeren.
 

Er bestaan heel wat soorten angsten. Enkele voorbeelden:

  • Algemene angststoornis (niet specifiek gericht op een bepaalde situatie): voortdurende zorgen over gezondheid, financiën, werk, relaties, toekomstige gebeurtenissen ...

  • Sociale angststoornis: angst voor spreken in het openbaar, angst voor kritiek of afwijzing, angst voor sociale bijeenkomsten ...

  • Specifieke fobieën: hoogtevrees, spinnenfobie, vliegangst, angst voor injecties of bloed, angst voor kleine ruimtes (claustrofobie) ...

  • Paniekstoornis: onverwachte paniekaanvallen met symptomen zoals hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid, angst om de controle te verliezen of te sterven ...

     

Een psycholoog kan verschillende oplossingen aanbieden om om te gaan met verschillende soorten angsten. De mogelijke behandeling is afhankelijk van de specifieke symptomen en behoeften van de persoon en de methodes die de psycholoog hanteert. Een psycholoog stelt een gepersonaliseerd behandelplan op op basis van een grondige evaluatie.

  • Cognitieve gedragstherapie: het identificeren van negatieve denkpatronen en het aanleren van gezondere, realistischere denkwijzen. Door deze denkpatronen te veranderen, kan de intensiteit van angstgevoelens verminderen.

  • Ontspanningstechnieken: bijvoorbeeld progressieve spierontspanning, ademhalingsoefeningen, mindfulness en meditatie. Deze technieken helpen bij het verminderen van spierspanning, het verlagen van de hartslag en het bevorderen van een gevoel van kalmte en welzijn.

  • Exposure therapie: geleidelijke blootstelling aan de angstige situaties of triggers. Door herhaalde en gecontroleerde blootstelling leren mensen dat de angstreactie afneemt na verloop van tijd en dat de gevreesde uitkomsten meestal niet plaatsvinden. Exposure therapie kan zeer effectief zijn bij verschillende angststoornissen, zoals specifieke fobieën, sociale angststoornis en paniekstoornis.

  • Zelfzorg en levensstijlveranderingen: psychologen geven je advies over zelfzorg en levensstijlveranderingen die de algehele stressniveaus kunnen verminderen. Dit omvat regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding, voldoende slaap, het verminderen van cafeïne- en alcoholinname en het opbouwen van sociale ondersteuningssystemen.

Wil je je angsten aanpakken onder begeleiding van een psycholoog? Er zijn heel wat mogelijke terugbetalingen en tegemoetkomingen.

Meer info