7 tips tegen stress
Stress is een alomtegenwoordig fenomeen in onze moderne samenleving. Werkgerelateerde druk, persoonlijke verantwoordelijkheden of andere uitdagingen kunnen een serieuze tol eisen van onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Met deze tips verminderen je stressniveau en verhoog je je veerkracht.
1. De kunst van het loslaten
Stress ontstaat vaak door zaken waar je geen controle over hebt. Accepteer wat je niet kan veranderen en richt je energie op dingen die je kan beïnvloeden. Het gaat dan bijvoorbeeld over perfectionisme, verwachtingen van anderen en situaties waarover je geen controle hebt (bijvoorbeeld files, het weer, gedrag van anderen ...).
2. Stel prioriteiten
Het is makkelijk om overweldigd te raken door een overvloed aan taken en verantwoordelijkheden. Stel je prioriteiten voor jezelf en focus op wat echt belangrijk is. Maak gebruik van to-do lijsten en planningstechnieken om je tijd effectief te beheren en overbelasting te voorkomen.
3. Maak tijd voor ontspanning
Ontspanning is essentieel om je stresssniveau te verlagen. Neem bewust de tijd om activiteiten te doen die je plezier brengen en ontspanning bieden, zoals wandelen in de natuur, lezen, mediteren, sporten ... Zelfs korte pauzes gedurende de dag kunnen een groot verschil maken.
4. Zorg voor een gezonde levensstijl
Dit bestaat uit verschillende facetten: regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding, voldoende slaap, het vermijden van schadelijke gewoonten (zoals overmatig alcoholgebruik en roken) ... Je lichaam en geest zijn onlosmakelijk verbonden. Het verzorgen van je lichaam is dan ook een onmisbaar element van ons emotioneel welzijn.
5. Praat erover
Het delen van je gevoelens en ervaringen (met vrienden, familie of een professionele hulpverlener) kan enorm opluchten. Uiten wat je dwarszit kan soms al een grote last van je schouders halen.
6. Leer omgaan met negatieve gedachten
Negatieve gedachten en zelfkritiek kunnen bijdragen aan stress en angst. Er bestaan technieken om deze gedachten te herkennen en te vervangen door positieve en constructieve gedachten. Dit kan onder meer door het oefenen van zelfcompassie en het ontwikkelen van een realistischer perspectief op moeilijke situaties (bijvoorbeeld door mindfulness of ACT).
7. Zoek indien nodig professionele hulp
Soms is stress zo overweldigend dat het moeilijk wordt om er alleen mee om te gaan. In dergelijke gevallen is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een psycholoog kan je helpen om de bronnen van stress te identificeren, effectieve coping-strategieën aanleren en je de nodige ondersteuning en begeleiding aanbieden.
Verlicht je stress
Een ontspannende massage, een training mindfulness of ACT, een cursus yoga (in allerlei vormen), een gesprek met een psycholoog ... Er zijn verschillende mogelijke oplossingen.