vetarme bereidingswijzen
Er zijn tal van mogelijke alternatieven waarbij er geen vetstof aan te pas komt. Deze alternatieve bereidingswijzen dragen vaak ook de voorkeur. Er wordt niet alleen geen vetstof gebruikt, het zijn vaak ook creatieve manieren voor het bereiden van voedsel. Wissel dus zeker eens af tussen de traditionele manier van koken (en bakken) en de vetarme manieren.
Met behulp van een hete vloeistof
Koken
Dit is een manier waarbij voedingsmiddelen garen in kokend water. Je kan allerlei voedingsmiddelen op deze manier bereiden: pasta, aardappelen, rijst, groenten …
Een nadeel is dat er vitamineverlies optreedt bij voedingsmiddelen die wateroplosbare voedingsstoffen bevatten.
Enkele tips om dit tegen te gaan:
- Kook het voedingsmiddel niet langer dan nodig
- Voeg het voedingsmiddel pas toe aan het kookvocht wanneer het water kookt
- Gebruik zeker niet te veel water
Pocheren
Dit is een manier waarbij je een voedingsmiddel gaat garen in een vloeistof die net niet kookt. Het voordeel is dat de vitamines beter behouden blijven. Je eten blijft ook sappiger dan bij het koken. Deze manier wordt veel gebruikt bij het bereiden van vis, omdat hij zo veel minder snel uiteenvalt.
Gehakt, eieren en kipfilet kan je op deze manier ook perfect bereiden.
Stoven
Een bereidingswijze waarbij voedingsmiddelen op een trage manier worden gegaard. In een klein beetje vetstof worden de voedingsmiddelen kort opgebakken, waarna wat vocht (water, bouillon …) wordt toegevoegd. Het kort opbakken hoeft niet als je geen vetstof wil gebruiken. Voeg dan meteen een beetje water of bouillon toe. De pot wordt afgesloten om op een laag verder vuur te laten garen. Stoven kan je toepassen bij ‘taaiere’ vleessoorten, ‘hardere’ groenten, fruit, stevigere vissoorten …
Fondue
Een gezondere manier om te fonduen is het vet vervangen door een bouillon. Hierin kan je vlees- of visstukjes garen. Kies voor magere vleessoorten. Door de gezelligheid van het tafelen is de kans groter dat je meer vlees gaat eten.
Zonder hete vloeistof
En papillot
Hierbij wordt het voedingsmiddel – vaak vis – samen met groenten en eventueel wat vloeistof (bouillon, wijn …) in aluminiumfolie of vetvrij papier gewikkeld en in de oven gezet of op de bbq gelegd. Voor extra smaak kan je verse kruiden, een stukje citroen … toevoegen. Het voedingsmiddel gaart in zijn eigen vocht en stoom. Je kan deze techniek ook voor vlees, groenten, schaal-en schelpdieren en fruit gebruiken.
Stomen
Dit is een manier waarbij voedingsmiddelen – vooral groenten en vis – klaargemaakt worden in de damp (water of bouillon). Het voedingsmiddel komt op deze manier niet in contact met een kokende vloeistof waardoor smaak, vitaminen … beter blijven behouden. Je kan tal van voedingsmiddelen stomen: vis, groenten, aardappelen, gevogelte, rijst …
Om te kunnen stomen heb je enkel een stoommandje en afsluitbare kookpot nodig. Wist je dat je ook gerechten kan stomen in de microgolf? Dit kan door gebruik te maken van een stoomzakje of een stoommandje.
Grillen of roosteren
Licht aanbakken in een grillpan onder de roosters in de oven of op de bbq. Dit proces kan ook zonder vetstof gebeuren. Wel goed opletten, want hierdoor kan het sneller aanbranden. Tip: bij vis kies je best voor stevigere vissoorten zoals zalm, griet, koolvis, zeeduivel, makreel …
Roerbakken of wokken
Een bereidingswijze waarbij je eindeloos kan combineren met verschillende ingrediënten. Wokken doe je op een zeer hoge temperatuur, waarbij je onder voortdurend roeren kort voedingsmiddelen bakt. Vetstof toevoegen is niet noodzakelijk. Gebruik een wokpan met antikleefbodem. Eventueel kan je wat bouillon toevoegen. Voeg eerst de ‘hardere’ ingrediënten toe en nadien de ‘zachtere’.
Doordat de bereidingstijd kort is, zal de voedingswaarde en de kleur van het voedingsmiddel goed bewaard blijven.
Tip: snijd alle ingrediënten in kleinere stukken vooraleer te wokken.
Algemene tip: gebruik magere bouillon (of water met kruiden) in de bereidingswijzen waar vocht nodig is.