Overslaan en naar de inhoud gaan
Portiegroottes

Portiegroottes

De nieuwe voedingsdriehoek geeft via de verschillende kleuren verhoudingsgewijs weer van welke voedingsmiddelen je beter meer of minder eet.

  • Plantaardige producten als basis
    Groenten, fruit, volle granen, peulvruchten … zijn voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong en bieden het meeste gezondheidsvoordeel. Noten en plantaardige olie gebruik je in wat kleinere hoeveelheden. Zij bevatten onverzadigde of ‘gezonde’ vetzuren, maar leveren wel wat calorieën.

     
  • Beperk dierlijke producten
    Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong hebben een gunstig, neutraal of onvoldoende bewezen gezondheidseffect. Deze voedingsmiddelen moet je niet schrappen, maar gebruik  ze in kleinere hoeveelheden: vis, melk, kaas, gevogelte …

     
  • Dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen met een ongunstig gezondheidseffect wanneer we er teveel van eten: rood vlees, kokos- en palmolie ... Ze bevatten verzadigde vetzuren.
     
  • Beperk bewerkte producten
    Frisdranken, koekjes, alcohol, snoepjes … zijn misschien wel lekker, maar ze hebben een voldoende aangetoond ongunstig effect op de gezondheid. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak veel suiker, vetten en zout.

 

Individuele verschillen
Er is een verschil in energie- en nutriëntenbehoefte naargelang leeftijd, geslacht en mate van fysieke activiteit. Op basis hiervan is er in de nieuwe voedingsdriehoek gekozen om te werken met ‘verhoudingen’: meer, minder of beperken.

 

Totale voedselinname
Niet enkel de portiegroottes zijn belangrijk, ook de totale voedselinname. Zo kan je kiezen voor meerdere kleinere porties, maar hierdoor eet je uiteindelijk minder. Kies je voor een kleine hoeveelheid voedingsmiddelen die energiedens zijn (veel calorieën bevatten voor een beperkte hoeveelheid), dan krijg je veel calorieën binnen, wat eventueel voor overgewicht kan zorgen.


Verpakkingen
Op verpakkingen vermelden fabrikanten soms de voedingswaarde per portiegrootte (bv. 1 koek) of per 100 g product. Kijk dus goed na op de verpakking wat de portiegrootte is om de aangegeven voedingswaarden juist te beoordelen.