Lunch op het werk
Lunch op het werk
We hebben vaak ‘s morgens geen tijd of zin (bv. om vroeger op te staan) om een lunch voor te bereiden. Daardoor maken we vaak verkeerde keuzes op het werk wat betreft onze lunch.
Het is belangrijk te kiezen voor een evenwichtige samengestelde lunch, zodat je lichaam over de nodige voedingsstoffen beschikt. Volgende zaken verdienen een plaats in elke brooddoos.
Graanproduct
Dit vormt de basis van de lunch, vaak onder de vorm van brood. Er zijn verschillende mogelijkheden om een graanproduct een plaats te geven in de maaltijd. De volkoren alternatieven krijgen de voorkeur. Andere mogelijkheden zijn volkoren pasta, couscous, rijst of quinoa. Varieer in deze mogelijkheden waar mogelijk. Probeer de ongeraffineerde ('witte') varianten zoals brood, pistolet, sandwich en dergelijke te beperken.
Graanproducten zijn een bron van zetmeel, vitamines, mineralen en voedingsvezels.
Groenten
De warme maaltijd is de grootste leverancier van het aandeel groenten over de dag. Doordat de vooropgestelde hoeveelheid soms niet haalbaar is, wordt er aangeraden toch ook een deel te consumeren bij de broodmaaltijd. Dit kan onder de vorm van een salade of soep of door extra groenten op de boterham te leggen.
Groenten zijn een bron van koolhydraten, voedingsvezels, mineralen en vitamines.
Beleg
Hier geldt één gouden regel en dat is variatie en afwisseling. Varieer tussen gekookte vleeswaren, vis, kaas, ei, groentespreads/peulvruchtenspreads en fruit als beleg.
- Gekookte vleeswaren: kalkoen in schijfjes, kipfilet ...
- Vis: gerookte zalm, sardientjes, makreel, garnalen …
- Kaas: sneetje kaas, platte kaas, cottage cheese ... (maximum 20 g vet per 100 g)
- Ei: omelet, roerei, gekookt ei …
- Groentespreads/ peulvruchtenspread: wortelspread, rode bietenspread, hummus ...
- Fruit als beleg: schijfjes banaan, schijfjes aardbei…
Het beleg is een bron van plantaardige en/of dierlijke eiwitten. Indien je voor een dierlijke variant kiest, is het ook een bron van zink, ijzer en vitamine B12.
Te beperken
Beperk de hoeveelheid mayonaise, dressing en dergelijke op je boterhammen of je salades.
Kies ofwel voor een eetlepel mayonaise of dressing op je salade ofwel voor het besmeren van je boterham met margarine of minarine.
Als je zelf soep maakt, beperk je best de hoeveelheid zout. 1 bouillonblokje per liter is voldoende.
Wissel zeker af met eens zoet beleg, maar beperk dit. Als je bv. 4 boterhammen eet, kies dan voor 3 met hartig beleg en 1 met zoet beleg.
Maak er iets creatiefs van!