Overslaan en naar de inhoud gaan
Etiket lezen zuivel

Light

Wanneer mag een product ‘Light’ worden genoemd?

De term ‘light’ mag door de producent vermeld worden wanneer het product minimum 30% minder suiker, vet of calorieën bevat in vergelijking met het standaard product. De verpakking vermeldt van welke stof er minder in zit. Bijvoorbeeld ‘30 % minder suiker’ of ‘verlaagd suikergehalte’.

Een ‘Light’ product kan dus minder vet bevatten, maar bevat daarom niet noodzakelijk minder suiker of omgekeerd.
Zo bevatten ‘koekjes zonder suiker’ vaak meer vet. De suiker is vervangen door een kunstmatige zoetstof, maar er is meer vet toegevoegd.

 

Soorten ‘Light’ producten

  • Producten met een verlaagd vetgehalte
    Bijvoorbeeld light kazen, smeervetten met verlaagd vetgehalte …

     
  • Producten met een verlaagd suikergehalte of vervanging van suiker door kunstmatige
    zoetstoffen

    Bijvoorbeeld confituur, frisdranken …

    In frisdranken wordt suiker vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Hierdoor is het caloriegehalte lager dan in gewone frisdrank. De inname van zoetstoffen is veilig wanneer de inname onder de Dagelijks Aanvaardbare Inname blijft (ADI). Vooral bij kinderen wordt deze maximaal aanvaardbare dosis snel bereikt. Water is de beste dorstlesser.

     
  • Producten met een lager caloriegehalte
     
  • Producten met verlaagd zout, cafeïne of alcohol gehalte
    Producten waar minder of geen zout aan toegevoegd is, bevatten niet noodzakelijk minder calorieën.

     

Zijn ‘light’ producten nodig in een lijnvriendelijke voeding?

Bepaalde ‘light’ producten kunnen passen in een gezond voedingspatroon, maar deze producten kunnen niet onbeperkt gegeten worden. Het caloriegehalte van sommige ‘light’ producten is nog steeds hoog.

  • Vergelijk de verpakking van het light product met het standaard product. Kijk hierbij vooral naar de caloriewaarde.
  • Eet niet meer van een light product dan je van het basisproduct zou doen.


Wil je vermageren, let dan vooral op de energie-inname en beweeg meer. Eet gevarieerd op basis van de principes van de voedingsdriehoek, in combinatie met de tips van de bewegingsdriehoek.