Groenten
Groenten eten is altijd een goed idee, maar waarom? Ze hebben een positieve werking op onze gezondheid: ze verlagen onze bloeddruk en LDL-cholesterol ('slechte' cholesterol). Hierdoor wordt het risico op hart- en vaatziekten beperkt.
Zijn groenten echt zo gezond?
Groenten leveren verschillende gunstige voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Ze zijn niet weg te denken uit onze voeding. Geen enkel ander voedingsmiddel kan de plaats van groenten innemen. Het is dus belangrijk steeds voldoende groenten bij je maaltijd te eten. Lukt dit niet altijd even goed? Probeer dan eens een tasje soep bij de boterhammen of een handje snoeptomaatjes in de zetel.
Verschil tussen rauwe en gekookte groenten?
Beiden manieren zijn gezond. Het vitaminebehoud bij rauwe groenten is wel groter dan bij gekookte groenten. Dit komt doordat er bij het koken vitamines verloren gaan via het kookvocht. Deze zijn niet meer te recupereren. Wil je zoveel mogelijk vitamines behouden? Gebruik dan zeker niet meer water dan nodig en respecteer de kooktijd.
Anderzijds zijn er bepaalde stoffen, zoals lycopeen in tomaten en glucosinolaat in kolen, die niet vrijkomen als ze geen kookproces hebben ondergaan. Om deze stoffen te bereiken, moet je dus wel gekookte groenten eten.
Voldoende afwisselen tussen rauwe en gekookte groenten zorgt ervoor dat je alle nuttige voedingstoffen binnenkrijgt.
Hoeveel groenten moet ik per dag eten?
Volgens de aanbevelingen moet je 300 g groenten per dag eten, waarvan 200 g bij de warme maaltijd en 100 g tijdens de dag onder de vorm van soep of rauwkost. Lijkt dit veel en weet je niet hoe je dit moet klaarspelen? Enkele voorbeelden:
- 1 kom groentesoep + 8 kerstomaatjes + 4 eetlepels bloemkool en broccoli
- 5 eetlepels gestoomde prei + 1 stronk witloof
- 5 eetlepels gekookte wortels + 1 tomaat
- …
Zijn diepvriesgroenten even gezond als verse groenten?
Verse spinazie of spinazie uit de diepvries? Een even goede keuze. De verse variant heeft zo goed als geen bewerkingen ondergaan. De diepvriesversie heeft een minimum aan bewerkingen ondergaan, waardoor er zeer weinig verlies van vitamines of mineralen is. Een aandachtspunt bij diepvriesproducten is de toevoeging van zout en/of room. Verkies dus steeds de varianten zonder toevoegingen van sauzen, room of zout. Bekijk hiervoor steeds de ingrediëntenlijst van het product.
Groenten in bokaal, gezond of niet?
Groenten die verwerkt zijn in een bokaal hebben een heel proces van pasteurisatie en andere bewerkingen doorgemaakt, waardoor de kwaliteit deels achteruit is gegaan. Daarnaast wordt er ook vaak suiker en zout aan toegevoegd. Een voordeel van groenten in een bokaal is dat ze langer bewaard kunnen worden. Het is niet erg om eens groenten uit blik of bokaal te eten, maar geef toch de voorkeur aan verse of diepvriesgroenten.
Groenten en duurzaamheid
Niet alle groenten zijn in elk seizoen te vinden. Vaak is de omgeving (temperatuur, klimaat …) niet optimaal voor deze groenten om te groeien. Het is dan ook aan te raden om per seizoen te koken met de seizoengroenten die aanwezig zijn in de winkel. Zo beperken we onze ecologische voetafdruk. Wil je weten welke groenten in welk seizoen beschikbaar zijn? Neem dan eens een kijkje op de groentenkalender.