Fruit
Fruit: een bron van vezels en vitaminen
Je kan eindeloos variëren in je fruitkeuze. Kies bij voorkeur vers fruit, diepvriesfruit zonder toevoegingen of fruit uit blik/glas op eigen sap.
Beperk het gebruik van fruit uit blik/glas op siroop, hieraan worden extra suikers toegevoegd. Gedroogd fruit, vruchtenmoes, fruitsap en smoothies kunnen ook niet worden beschouwd als vervanging van vers fruit en geniet zeker niet de voorkeur.
Hoeveel fruit?
Fruit speelt een belangrijke rol in een gezond voedingspatroon. Hoeveel stukken fruit moet je dan per dag eten? Probeer 2 à 3 stukken fruit te eten per dag, dit kan bij het ontbijt, als beleg, als tussendoortjes of als dessert.
Niet al het fruit is even groot, om te bepalen wat 1 stuk fruit is kan je best vergelijken met de grootte van een appel of peer. Heb je een kleiner stuk fruit, zoals een kiwi, dan tellen twee kiwi’s als 1 stuk fruit. Hieronder vind je nog een overzicht van wat overeenkomt met 1 portie/stuk fruit:
- Twee mandarijnen
- Twee kiwi’s
- Trosje van 10tal druiven
- 125 gram aardbeien/frambozen / bessen
- Twee handjes kersen
- 1/8 van een galiameloen
- Eén appel
- Eén peer
- Eén (kleine) banaan
- Eén appelsien
- ….
Wat met fruitsappen en smoothies?
Deze worden ook onderverdeeld in de fruitgroep, maar ze bevatten wel minder vezels en meer suiker in vergelijking met vers fruit. Deze dranken zullen ook minder verzadigend werken in vergelijking met een stuk vers fruit.
In een smoothie worden meestal meerdere stukken fruit samengevoegd, waardoor deze een grote hoeveelheid suikers bevat. Je kan deze zeker een keertje nemen ter afwisseling, maar beperk dit zoveel mogelijk.