Overslaan en naar de inhoud gaan
Broodbeleg

Broodbeleg

Gezond broodbeleg: variatie en matigheid

Gezond beleg is vooral een kwestie van voldoende variatie en matigheid. Het is belangrijk om de portie van je beleg te beperken. Kies bij een dubbele boterham voor enkel beleg. Bij smeerbaar beleg smeer je best een dunne laag, om zo de hoeveelheid calorieën te beperken. Leg je plakjes kaas op je boterham? Snij deze dan op de grootte van je boterham in plaats van de hele plak op je boterham te leggen.

Bovenop je beleg kan je naar believen extra groenten toevoegen zoals tomaat, sla, komkommer, augurk, radijsjes… De groenten voegen extra smaak, kleur, variatie, vezels en vitaminen toe aan je boterham.
 

Hartig broodbeleg

Kaas, vlees, vis, eieren en vegetarisch broodbeleg zijn allemaal voorbeelden van hartig broodbeleg. Maar binnen deze groepen is er een zeer groot aanbod aan producten, maar niet alle producten hebben de voorkeur.

Kaas

Kies bij voorkeur voor een magere kaas (<20 g vet per 100g kaas). Enkele voorbeelden hiervan zijn magere smeerkaas, platte kaas, ricotta en de meeste light kazen. Bekijk hierbij zeker even het etiket.
 

Vlees

De voorkeur gaat uit naar vers vlees en niet naar bewerkt vlees. Kies bij voorkeur magere vleessoorten boven vette vleessoorten. Bij voorkeur beperk je het gebruik van bewerkte vleeswaren zoals salami en hesp. Deze bewerkte vleeswaren zijn minder gezond dan vlees zoals (gebakken) kip- of kalkoenfilet.

Vis

Vette vis bevat heel wat omega 3 –vetzuren, deze vetzuren heeft ons lichaam nodig. Enkele voorbeelden zijn: haring, zalm, makreel, sardientjes. Je kan gebruik maken van verse vis of vis uit blik. Let op: vette vis bevat ook wel wat calorieën, beleg dus niet elke boterham met vis en beperk de hoeveelheid.
 

Ei

Een eitje als beleg kan ook perfect, wissel af tussen gekookt, spiegelei of roerei. Bereid je een roerei of een omelet? Voeg dan eens een keer wat champignons, tomaat of ajuin toe voor extra variatie.
 

Vegetarisch beleg

Er bestaan heel wat verschillende ‘spreads’ zoals hummus, tapenades, notenpasta, sesampasta, groentespreads. Spreads op basis van noten bevatten heel wat (gezonde) vetten, wees hier dus ook matig met de hoeveelheid die je gebruikt.
 

Salades

Vleessalade, kip curry, lentesalade, … veel van deze slaatjes bevatten een behoorlijke hoeveelheid mayonaise of andere saus. Door ze zelf te bereiden kan je deze heel wat magerder maken. Voor een kip curry kan je bijvoorbeeld je een kipfilet koken en deze mengen met yoghurt of een lightdressing en currykruiden.
 

Zoet broodbeleg

Plakjes banaan, aardbeien, perzik … verschillende soorten fruit kunnen gebruikt worden als broodbeleg. Dit kan gecombineerd worden met een beetje (magere) plattekaas. Producten als confituur, hagelslag, speculaas(pasta), chocopasta … bevatten heel wat suiker en/of vetten en bevatten verder weinig nuttige voedingsstoffen. Deze kunnen beter ter uitzondering genomen worden.